SLUTA KRIGA!!

Roger Waters, förgrundsgestalten i musikbandet Pink Floyd, fyller 80 år i år. Efter åren med Pink Floyd har Roger Waters haft en imponerande solokarriär som nu varat i nästan 40 år. Det är inte alla förunnat att vara så produktiv som Roger Waters och därtill ha förmågan att utvecklas och fördjupas.

Den sång som avrundar soloalbumet Radio Kaos från 1987 heter ”The tide is turning”.  En hoppfull sång som när ett löfte om en omsvängning, trots allt det kaos som beskrivits och besjungits på albumets föregående spår.

Vissa album, av bland annat Roger Waters, har jag lyssnat igenom så många gånger så om jag lade ihop alla lyssningstimmar så blev de en hel del. Bara albumet Radio Kaos, vad kan det bli? Femtio timmar? Hundra?

The tide is turning – tidvattnet vänder om man nu ska översätta strofen ordagrant – är en hoppfull sång skriven då kalla kriget var som mest frostigt. Nu lever vi återigen i en frostig tid och är i akut behov av hopp.

Vår nya ärkebiskop, Martin Modeus, har i ett inlägg i Dagens Nyheter (”Sverige är inte så sekulariserat som vi tror” 3/12 2022) formulerat en artikel med budskapet att kyrkan är vidöppen och utgör en viktig bastion för hopp – i en tid som på många vis präglas av hopplöshet.

En röd tråd i ärkebiskopens debattinlägg är att alla är välkomna, med sina frågor och livsfunderingar.

The tide is turning. Tidvattnet vänder. Ja jag tycker mig märka att intresset för livsfrågor och andliga frågor ökar på sina håll. Kyrkan som, inte minst genom media och olika filmatiseringar, senaste åren framställts som hopplöst ”bakom” återupptäcks idag av allt fler.

Att våga mötas i att Gud är på riktigt, är god och söker oss och att vi kan erfara det mötet i våra hjärtan, det kan vara enormt befriande. Inte minst om man levt sitt liv i misströstan och tvivel. Då blir kontrasten ibland stor. ”The tide is turning – upplevelsen” kan då bli en livsavgörande erfarenhet.

Men är det inte just denna inre metamorfos som behövs? Att vi kopplar upp oss och inser vår storhet och vårt beroende av varandra, vår Skapare och vår planet? Hur ska vi annars få hejd på allt hejdlöst dumt som annars riskerar förstöra hela livsfundamentet?

Vi lever i en tid där det allt oftare pratas om kärnvapen som en reell risk och ”möjlighet”. Sluta, vill jag skrika. Sluta, sansa er, ta er samman och koppla upp er. Gud vill inte ha krig. Mänskligheten vill inte ha krig. Djuren vill inte ha krig, inte heller växterna, allt vatten, all luft, alla ofödda barn. Sluta.